Kieleckie Towarzystwo Naukowe

oraz

Muzeum Dialogu Kultur – Oddziałem Muzeum Narodowego w Kielcach

zapraszają na

wykład dr Cezarego Jastrzębskiego

z Instytutu Geografii

Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach,

powszechnie znanego i cenionego regionalisty,

pod tytułem

„Kuchnia turysty w widłach Wisły i Pilicy w dobie rozbiorowej”

Wiedza: Otwarte!

Czas i miejsce:

Czwartek
20 kwietnia 2017 roku
godz. 17:30

Sala Konferencyjna
Muzeum Dialogu Kultur
ul. Rynek 3 (I piętro)
25-303 Kielce

Będzie to szóste spotkanie z cyklu „Wiedza: otwarte!”, które odbywają się w każdy drugi czwartek miesiąca (tym razem, ze względu na to, że w kwietniu drugi czwartek wypada w Wielkim Tygodniu, wykład zostaje przesunięty o 7 dni).

Pan dr Cezary Jastrzębski podał następującą charakterystykę swojego wykładu:

Kto karczmę minie, nogę wywinie – twierdzono w dobie rozbiorowej (1795-1918), gdy rodziła się turystyka we współczesnym tego słowa znaczeniu i kształtował się zorganizowany ruch turystyczny. Wraz z masowym charakterem wyjazdów pojawiła się konieczność zadbania o potrzeby bytowe podróżników. Coraz większą rolę zaczęła odgrywać kuchnia turysty, związana z możliwościami zaspokojenia głodu i pragnienia, rodzajem i dostępnością spożywanych produktów oraz warunkami, w jakich odbywała się konsumpcja. O sprawach tych będzie mowa na przykładzie regionu w widłach Wisły i Pilicy. Nie zabraknie też refleksji, co z tego wszystkiego wynika dla nas, współczesnych.

 

Serdecznie zapraszamy!